Babiččin jablečný mřížkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 200 g máslo strouhanka 3 ks žloutek 3 lžíce mléko 1,5 kg jablko 1/2 balíčku prášek do pečiva 2 - 4 lžíce cukr krupice 40 g cukr moučka 2 lžičky mletá skořice 300 g hladká mouka
Postup Babiččin jablečný mřížkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku odvážíme, promícháme s práškem do pečiva a prosejeme na vál. Přisypeme cukr, uděláme důlek a přidáme rozklepnuté žloutky
Přidáme změklé máslo nakrájené na plátky, přilijeme trochu mléka a rukama zpracujeme v těsto. Vál poprášíme moukou a připravené těsto rozválíme na kulatý plát, který by měl lehce přesahovat okraj formy
Těsto přehneme přes váleček a opatrně přeneseme do kulaté formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou. Okraje, které přesahují formu, ořízneme. Těsto propícháme vidličkou a jemně posypeme strouhankou
Připravíme si náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zasypeme cukrem, mletou skořicí a dobře promícháme
Jablečnou náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto
Z odloženého těsta odkrajujeme kousky, které na vále pomocí dlaně rozválíme na tenké válečky - budou tvořit mřížky. Válečky ukládáme od středu po okraje do kříže tak, abychom vytvořili mřížku
Jablečný koláč s mřížkou vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 30 minut, až jsou okraje zlatavé
Babiččin jablečný mřížkový koláč krájíme až po vychladnutí. Koláč podáváme k čaji i kávě jako sladké pohoštění, podle chuti jej pocukrujeme..