Babiččin štrúdl recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks vejce 1 ks vejce 6 lžic mléko jablko 4 lžíce rozinky 1 balíček prášek do pečiva 15 dkg cukr moučka 45 dkg hladká mouka 2 lžíce sekané vlašské ořechy 1 balíček skořicový cukr 12 dkg tuk (Hera)
Postup Babiččin štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájený tuk, vejce, prášek do pečiva a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu
Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu - při strouhání nahrubo nám zbyde slupka, kterou vyhodíme. Jsou-li jablka hodně šťavnatá, šťávu scedíme
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme 1/2 dávky skořicového cukru a přidáme rozinky. Stočíme závin, přendáme na pečící papír a na plech. Stejným způsobem připravíme druhý závin
Oba potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v horkovzdušné troubě při 150°C asi 60 minut
Upečený babiččin štrůdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.