Babiččina třená bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
6 ks vejce
1 hrnek mléko
300 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
300 g hrubá mouka
200 g polohrubá mouka
250 g tuk na pečení
1 balíček kypřící prášek do pečiva
podle chuti
citronová kůra
citronová šťáva
2 lžíce holandské kakao
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhaný kokos na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Ke žloutkům přisypeme oba cukry, přidáme na kousky pokrájený změklý tuk na pečení a vše spolu vyšleháme do hladké směsi.

  2. Za stálého šlehání přiléváme vlažné mléko a přisypáváme mouky smíchané s práškem do pečiva. Podle chuti můžeme přidat šťávu z půlky citronu a na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec měchačkou lehce vmícháme ušlehaný sníh. Vzniklé těsto nalijeme do máslem vymazané a strouhaným kokosem vysypané bábovkové formy.

  3. Pokud chceme dělat bábovku mramorovanou, tak si třetinu těsta necháme v míse a přidáme k němu 2 lžíce holandského kakaa. Promícháme a kakaové těsto nalijeme na vrch světlého těsta do formy. Vařečkou lehce zatlačíme tmavé těsto do světlého.

  4. Babiččinu třenou bábovku dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut. Po půl hodině můžeme bábovku průběžně zkoušet špejlí. Pokud těsto nelepí, tak máme hotovo. Bábovku vyklopíme po upečení z formy a necháme úplně vychladnout.

  5. Babiččinu třenou bábovku můžeme podle chuti posypat cukrem moučka, nakrájíme a podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!