Babiččina třená bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 6 ks vejce 1 hrnek mléko 300 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 300 g hrubá mouka 200 g polohrubá mouka 250 g tuk na pečení 1 balíček kypřící prášek do pečiva podle chuti citronová kůra citronová šťáva 2 lžíce holandské kakao podle potřeby máslo na vymazání strouhaný kokos na vysypání
Postup Babiččina třená bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Ke žloutkům přisypeme oba cukry, přidáme na kousky pokrájený změklý tuk na pečení a vše spolu vyšleháme do hladké směsi.
Za stálého šlehání přiléváme vlažné mléko a přisypáváme mouky smíchané s práškem do pečiva. Podle chuti můžeme přidat šťávu z půlky citronu a na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec měchačkou lehce vmícháme ušlehaný sníh. Vzniklé těsto nalijeme do máslem vymazané a strouhaným kokosem vysypané bábovkové formy.
Pokud chceme dělat bábovku mramorovanou, tak si třetinu těsta necháme v míse a přidáme k němu 2 lžíce holandského kakaa. Promícháme a kakaové těsto nalijeme na vrch světlého těsta do formy. Vařečkou lehce zatlačíme tmavé těsto do světlého.
Babiččinu třenou bábovku dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut. Po půl hodině můžeme bábovku průběžně zkoušet špejlí. Pokud těsto nelepí, tak máme hotovo. Bábovku vyklopíme po upečení z formy a necháme úplně vychladnout.
Babiččinu třenou bábovku můžeme podle chuti posypat cukrem moučka, nakrájíme a podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.