Dušené zelí na cibulce recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžíce olej
1 lžička kmín
cukr krupice
1 lžička libeček
2 ks bobkový list
2 ks velká cibule
2 ks velké brambory
horká voda
1/2 lžičky mletý černý pepř
2 balíčky kysané zelí
1 - 2 lžíce tekuté polévkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí scedíme, necháme okapat. Je-li potřeba, trochu ještě ze šťávy i vymačkáme, poté zelí překrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Polovinu množství si odložíme

  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a polovinu cibule osmahneme. Když je zlatavá, přihodíme kysané zelí a podlijeme horkou vodou tak, aby bylo zelí zalité a mohlo se tak bez připalování podusit. Přisypeme pepř, kmín, nasekaný libeček a přidáme i bobkový list a polévkové koření. Zelí na občasného promíchání podusíme téměř doměkka

  3. Zbytek cibule si osmahneme dohněda na troše oleje

  4. Brambory oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (vznikne nám téměř kaše). Vodu vylijeme. Brambory přimícháme k zelí, tím ho krásně zahustíme. Necháme opět podusit a v závěru jen dochutíme cukrem a vmícháme osmaženou cibulku nebo ještě jiné koření, kterého se nám zdá málo

  5. Dušené zelí na cibulce podáváme jako přílohu: Hodí se k vepřovému masu, ke knedlíkům a jiným typicky českým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!