Dušené zelí na cibulce recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 1 lžička kmín cukr krupice 1 lžička libeček 2 ks bobkový list 2 ks velká cibule 2 ks velké brambory horká voda 1/2 lžičky mletý černý pepř 2 balíčky kysané zelí 1 - 2 lžíce tekuté polévkové koření
Postup Dušené zelí na cibulce
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí scedíme, necháme okapat. Je-li potřeba, trochu ještě ze šťávy i vymačkáme, poté zelí překrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Polovinu množství si odložíme
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a polovinu cibule osmahneme. Když je zlatavá, přihodíme kysané zelí a podlijeme horkou vodou tak, aby bylo zelí zalité a mohlo se tak bez připalování podusit. Přisypeme pepř, kmín, nasekaný libeček a přidáme i bobkový list a polévkové koření. Zelí na občasného promíchání podusíme téměř doměkka
Zbytek cibule si osmahneme dohněda na troše oleje
Brambory oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (vznikne nám téměř kaše). Vodu vylijeme. Brambory přimícháme k zelí, tím ho krásně zahustíme. Necháme opět podusit a v závěru jen dochutíme cukrem a vmícháme osmaženou cibulku nebo ještě jiné koření, kterého se nám zdá málo
Dušené zelí na cibulce podáváme jako přílohu: Hodí se k vepřovému masu, ke knedlíkům a jiným typicky českým pokrmům.