Dušené vepřové s kroupami a zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 - 3 stroužky česnek
olej
sůl
vývar
2 lžíce máslo
2 ks cibule
tymián
2 ks mrkev
150 ml červené víno
1 lžíce hladká mouka
700 g vepřová plec
mletý černý pepř
200 g ječné kroupy
1 ks pastiňak

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Den předem uvaříme namočené kroupy v dostatečném množství vody doměkka. Pak je slijeme, ale asi 200 ml vody, ve které se kroupy vařily, odložíme v hrnečku stranou. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a očistěnou mrkev a pastiňak nakrájíme na kolečka. V kastrolku orestujeme na másle cibuli a zeleninu, vše podlijeme podle potřeby vývarem z krup a podusíme téměř doměkka

  2. Na oleji zprudka opečeme kostky vepřové plece a jakmile se maso zatáhne, přilijeme polosladké červené víno. Vše zvolna dusíme, dokud se víno zcela neodpaří a maso nezůstane jen ve vlastní šťávě a tuku. Pak přidáme lžíci másla, maso zaprášíme moukou, krátce orestujeme a vše podlijeme vývarem. Maso ochutíme tymiánem a česnekem, takto zvolna dusíme doměkka. K měkkému masu vmícháme kroupy, podušenou zeleninu a směs ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec dušené vepřové s kroupami a zeleninou dochutíme nasekanou petrželkou, podle potřeby osolíme, opepříme, prohřejeme a můžeme servírovat

  3. Dušenou vepřovou plec s kroupami a zeleninou rozdělíme na porce a podáváme podle chuti s pečivem nebo vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!