Dušené vepřové s kroupami a zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek olej sůl vývar 2 lžíce máslo 2 ks cibule tymián 2 ks mrkev 150 ml červené víno 1 lžíce hladká mouka 700 g vepřová plec mletý černý pepř 200 g ječné kroupy 1 ks pastiňak
Postup Dušené vepřové s kroupami a zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Den předem uvaříme namočené kroupy v dostatečném množství vody doměkka. Pak je slijeme, ale asi 200 ml vody, ve které se kroupy vařily, odložíme v hrnečku stranou. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a očistěnou mrkev a pastiňak nakrájíme na kolečka. V kastrolku orestujeme na másle cibuli a zeleninu, vše podlijeme podle potřeby vývarem z krup a podusíme téměř doměkka
Na oleji zprudka opečeme kostky vepřové plece a jakmile se maso zatáhne, přilijeme polosladké červené víno. Vše zvolna dusíme, dokud se víno zcela neodpaří a maso nezůstane jen ve vlastní šťávě a tuku. Pak přidáme lžíci másla, maso zaprášíme moukou, krátce orestujeme a vše podlijeme vývarem. Maso ochutíme tymiánem a česnekem, takto zvolna dusíme doměkka. K měkkému masu vmícháme kroupy, podušenou zeleninu a směs ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec dušené vepřové s kroupami a zeleninou dochutíme nasekanou petrželkou, podle potřeby osolíme, opepříme, prohřejeme a můžeme servírovat
Dušenou vepřovou plec s kroupami a zeleninou rozdělíme na porce a podáváme podle chuti s pečivem nebo vařeným bramborem.