Fritované brambory s pikantní rajčatovou omáčkou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1- 1,5 lžíce cukr
3 stroužky česnek
sůl
500 - 600 g rajčata
5 ks brambory
1 ks cibule
50 ml smetana
1 - 2 lžičky vinný ocet
olivový olej na smažení
1 lžíce mletá sladká paprika
1 ks červená feferonka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky a namočíme do studené vody. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a česnek jemně nasekáme. Větší červenou feferonku zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky. Rajčata očistíme a v místě stopek nařízneme do křížku. Pak je vložíme do vroucí vody a asi minutu zakryté povaříme. Jakmile slupka popraská, rajčata slijeme, oloupeme a nakrájíme na kousky

  2. Nyní si připravíme omáčku. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, česnek a nakrájenou feferonku. Pak za stálého míchání přidáme sladkou mletou papriku a jakmile zpění, vmícháme nakrájená rajčata. Směs osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a vinným octem a ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut podusíme. Pak teplou zeleninu rozmixujeme dohladka a zjemníme několika lžícemi smetany nebo mléka. Omáčku necháme vychladnout

  3. Mezitím slijeme nakrájené a ve vodě namočené brambory. Znovu je propláchneme studenou vodou, důkladně osušíme a fritujeme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Opečené brambory necháme na ubrousku okapat a ještě horké osolíme

  4. Pikantní omáčku z rajčat Salsa brava servírujeme k opečeným bramborám zvlášť. Tento pokrm najdete na plážích Španělska jako chuťovku pod názvem Patatas bravas. Je to klasický název pro fritované brambory s touto omáčkou. Téměř každá lokalita je připravuje trochu jinak, ale vždy přijdou k chuti během slunění třeba jako teplá svačinka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!