Babiččino rizoto - rýže s uzeným masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-6 stroužků česnek
1 lžíce sůl
1-2 ks cibule
1 ks mrkev
2-3 ks petržel
3-5 kuliček jalovec
2 listy bobkový list
25-35 dkg uzené maso
2 hrnky dlouhozrná rýže
0.3 lžičky hořčičné semínko
1 ks menší celer
10-15 kuliček celý černý pepř
4-6 kuliček celé nového koření
podle potřeby
voda
kečup
na ozdobu
strouhaný sýr

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme vařit koření, nejlépe uzavřené v košíčku na koření nebo v mulu. Přidáme rozkrojenou cibuli, rozkrájené stroužky česneku a sůl. Do vařící vody vložíme uzené maso a dolijeme vařící vodu tak, aby maso zakryla. Máme-li domácí uzené maso předem nakládané do láku, nepřidáváme do vody koření.

  2. Uzené maso vaříme asi 25 minut. Přidáme nahrubo krájenou zeleninu a dovaříme maso téměř doměkka. Maso vyndáme z vývaru, necháme ho zchladnout a nakrájíme ho nebo nasekáme na malé kousky. Vývar scedíme a uschováme.

  3. Rýži propláchneme studenou vodou, spaříme vařící vodou, znovu propláchneme. Dáme ji do zapékací nádoby, promícháme s uzeným masem, zalejeme vývarem tak, aby vývar přesahoval zhruba 2 cm nad rýži. Babiččino rizoto dusíme v mírně horké troubě zakryté, nádobu vložíme do nevyhřáté trouby. Až se vsákne tekutina, nádobu odkryjeme a pečeme dále, až je rýže měkká a okraje u stěn nádoby zlátnou. Babiččino rizoto má být sypké!

  4. Babiččino rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem, ozdobené kečupem nebo jinou pikantní rajčatovou polevou a se zeleninovým salátem. Pokud je maso libové, přidáme k vývaru nad rýží 1 - 2 lžíce sádla. Pokud máme uzené koleno, tak staženou kůži dáme na rýži a dusíme ji spolu s ní, až do doby odkrytí nádoby. Pak ji odstraníme a rizoto dodusíme. Zlepší se tím chuť rizota.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!