Babiččiny kynuté buchty s povidly recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 50 g máslo máslo 1 ks žloutek 1/2 kostky droždí 120 g cukr krupice povidla 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka 250 ml polotučné mléko
Postup Babiččiny kynuté buchty s povidly
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do velké mísy. Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru. Nakonec zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
K vyběhnutému kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a přisypeme špetku soli. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu. Během kynutí těsto dvakrát opatrně promísíme
Z vykynutého těsta uděláme hada a rozkrojíme na stejně velké dílky. Každý dílek těsta v dlaních a pomocí prstů roztáhneme, naplníme lžičkou povidel a dobře uzavřeme. Do pekáčku vymazaného máslem klademe buchty těsně vedle sebe a vždy každou buchtu ze stran pomažeme máslem, aby se nepřilepily k sobě. Kynuté buchty s povidly pečeme na 170 °C dozlatova
Ještě teplé kynuté buchty s povidly potřeme máslem, necháme vychladnout a na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.