Babiččiny řepánky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 200 g cukr 7 lžic olej sůl 125 g máslo skořice 4 lžíce mléko 500 ml mléko 1 ks droždí 1 kg polohrubá mouka 7 lžic rozpuštěné máslo 1 ks vajíčko 1 ks vajíčko 200 ml teplé mléko 250 g umletý mák 2 ks vařená cukrová řepa
Postup Babiččiny řepánky
Postup přípravy receptu
-
Řepy oloupeme, uvaříme a vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme
Do mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaříme tekutina. Intenzivně mícháme - rádo se připaluje
Do vychladlé nádivky zašleháme máslo a přidáme nastrouhanou řepu
Klasickým způsobem si připravíme kynuté těsto - nejdříve kvásek, vypracovat a dát kynout
Z těsta ukrajujeme oválky, které plníme nádivkou a pořádně kraje zmáčkneme
Řepánky přendáme na pečící papír a pomažeme směsí másla s vajíčkem, pečeme při 200 °C dozlatova
Tuto dobrůtku pekla už moje prapraprababička a jsem ráda, že se tento skvělý recept dochoval a mohu jej péct teď i já.