Bábovka ze smetany recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
250 ml smetana na šlehání
250 g mouka polohrubá
200 g cukr krystal
0 balíčků vanilkový cukr
0 balíčků kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky v misce rozšleháme společně se smetanou na šlehání.

  2. Mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr smícháme v jiné, větší míse. Přidáme rozšlehané žloutky se smetanou. Promícháme.

  3. Z bílků ušleháme sníh, který přidáme do těsta.

  4. Těsto by mělo být hustší než např. na palačinky, při zvednutí vařečky by se odtékajícím těstem z vařečky měly dát kreslit obrazce po povrchu těsta, které po chvilce mizí. Podle potřeby přiléváme vodu. Obvykle tak 1 dcl.

  5. Do jiné mísy si můžeme odlít tak 1/3 těsta, které smícháme s kakaem. Necháváme odležet a chvilkama promícháváme, dokud nebudou všechny zrnka kakaa rozpuštěné.

  6. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme 1/2 světlého těsta, poté celé těsto s kakaem a nakonec přelijeme zbytkem světlého těsta.

  7. Bábovku dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, pečeme přibližně 45 minut. Hotovou bábovku poznáme pomocí špejle, kterou do ní zapíchneme. Pokud je bábovka řádně upečná, těsto se na špejli nebude lepit.

  8. Upečenou a vychladlou bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!