Balkánský bramborák recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4-5 stroužků česnek 1 špetka sůl 5 ks brambory 1 dkg bazalka 1 špetka černý pepř náplň 1 špetka sůl 4 ks vejce 2 ks paprika 1 ks cibule 2 ks rajče 10 dkg sýr 10 dkg olivy 1 lžička chilli koření podle potřeby olej na smažení
Postup Balkánský bramborák recept
Postup přípravy receptu
-
V moždíři utlučeme 4 - 5 stroužků česneku spolu s několika lístky čerstvé bazalky, pepřem a solí. Na hrubém struhadle nastrouháme oloupané syrové brambory. Pro čtyři lidi stačí 4 - 5 velkých brambor. Do mísy s nastrouhanými brambory přidáme roztlučené koření se solí, česnekem a bazalkou. Směs rozetřené na kaši a pořádně promícháme. Dosolíme podle chuti.
Rajčata a papriky nakrájíme na drobné kousky a pak přidáme černé olivy nakrájené na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše smícháme v míse, přidáme trochu soli a chilli koření podle chuti.
Na rozpálený olej na pánvi rozprostřeme bramborovou hmotu. Lžící ji přitlačíme k pánvi a k jejím okrajům tak, aby vznikl celistvý bramborák. Pečeme tak dlouho, dokud se neodloupne od pánve a dokud spodní strana není upečená dozlatova. Pak otočíme a pečeme po druhé straně. Jakmile bramborák otočíme, okamžitě ho pokryjeme připravenou zeleninovou směsí a pečeme.
Luxusnější verzi bramboráku připravíme tím, že zeleninu ještě polijeme rozšlehaným vejcem a na závěr pečení, když zelenina trochu změkne a vejce ztuhne, posypeme bramborák nastrouhaným sýrem.
Po upečení vyndáme bramborák špachtlí z pánve a necháme na talíři okapat olej. Pozor při vytahování z pánve, aby se nám bramborák nerozpadl. Tomu zabráníme delším smažením.
Bramborák můžeme připravit v různých variantách s různým kořením a náplní, například salám, klobása, mleté maso apod.
Balkánský bramborák podáváme samotný. Bramborák by měl být propečený tak akorát, aby žárem moc neztvrdl. Nejchutnější je s vláčným vnitřkem a propečenými okraji.