Balkánský bramborák recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4-5 stroužků česnek
1 špetka sůl
5 ks brambory
1 dkg bazalka
1 špetka černý pepř
náplň
1 špetka sůl
4 ks vejce
2 ks paprika
1 ks cibule
2 ks rajče
10 dkg sýr
10 dkg olivy
1 lžička chilli koření
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. V moždíři utlučeme 4 - 5 stroužků česneku spolu s několika lístky čerstvé bazalky, pepřem a solí. Na hrubém struhadle nastrouháme oloupané syrové brambory. Pro čtyři lidi stačí 4 - 5 velkých brambor. Do mísy s nastrouhanými brambory přidáme roztlučené koření se solí, česnekem a bazalkou. Směs rozetřené na kaši a pořádně promícháme. Dosolíme podle chuti.

  2. Rajčata a papriky nakrájíme na drobné kousky a pak přidáme černé olivy nakrájené na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše smícháme v míse, přidáme trochu soli a chilli koření podle chuti.

  3. Na rozpálený olej na pánvi rozprostřeme bramborovou hmotu. Lžící ji přitlačíme k pánvi a k jejím okrajům tak, aby vznikl celistvý bramborák. Pečeme tak dlouho, dokud se neodloupne od pánve a dokud spodní strana není upečená dozlatova. Pak otočíme a pečeme po druhé straně. Jakmile bramborák otočíme, okamžitě ho pokryjeme připravenou zeleninovou směsí a pečeme.

  4. Luxusnější verzi bramboráku připravíme tím, že zeleninu ještě polijeme rozšlehaným vejcem a na závěr pečení, když zelenina trochu změkne a vejce ztuhne, posypeme bramborák nastrouhaným sýrem.

  5. Po upečení vyndáme bramborák špachtlí z pánve a necháme na talíři okapat olej. Pozor při vytahování z pánve, aby se nám bramborák nerozpadl. Tomu zabráníme delším smažením.

  6. Bramborák můžeme připravit v různých variantách s různým kořením a náplní, například salám, klobása, mleté maso apod.

  7. Balkánský bramborák podáváme samotný. Bramborák by měl být propečený tak akorát, aby žárem moc neztvrdl. Nejchutnější je s vláčným vnitřkem a propečenými okraji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!