Houbová bramborová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek 3 - 4 lžíce olej sůl 1/2 kg brambory 1 lžička majoránka 1 ks cibule 1,5 l voda 3 ks mrkev 2 lžíce hladká mouka 1 miska sušené houby mletý barevný pepř 1 lžička celý kmín 1 lžička sušený libeček 1 miska sušená zelenina do polévky
Postup Houbová bramborová polévka
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby předem namočíme do vody (alespoň na 30 minut), aby změkly a zvětšily svůj objem. Poté houby scedíme a překrájíme na menší kousky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Směs sušené zeleniny namočíme na pár minut do vody, nabude svůj objem, případně použijeme zeleninu čerstvou (celer a kořen petržele)
Nyní je postup už zcela jednoduchý. Na lžíci oleje osmahneme cibuli do zesklovatění. Přisypeme mrkev a kostičky brambor. Pár minut za stálého míchání restujeme. Přidáme předem namočenou sušenou zeleninu do polévky. Dále přidáme houby, kmín, sůl, pepř a libeček
Všechny suroviny na houbovou bramborovou polévku zalijeme horkou vodou (cca 1,5 l) a vaříme asi 10 - 15 minut
Připravíme si jíšku. V malém hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme. Opatrně zalijeme 200 ml vody a rozmícháme. Jíšku nalijeme přes cedník do polévky a stále mícháme, aby se neutvořily hrudky
Polévku ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou. Houbovou bramborovou polévku podáváme horkou s čerstvým chlebem.