Bažant s šípkovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 200 g slanina sůl 250 g máslo 2 lžíce ocet 1 ks cibule 1/2 citron 1 ks bažant jíška 2 dl červené víno mletá skořice 2 lžíce plnotučná hořčice 1 l masový vývar 1 kelímek zakysaná smetana citronová šťáva mletý černý pepř 1 sklenice šípková marmeláda 2 lžíce koření na divočinu 2 balení mražená kořenová zelenina na svíčkovou 1 ks koření na svíčkovou
Postup Bažant s šípkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na nakrájené slanině (asi 100 g) a přidáme směs kořenové zeleniny. Dala jsem dva mražené pytlíky na svíčkovou. Vše necháme orestovat. Osolíme, opepříme a přidáme 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, koření na divočinu taky asi 2 lžíce a jednu pyramidku koření na svíčkovou
Potom přidáme celé máslo a necháme krátce podusit se zeleninou. Na to vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáme 2 lžíce octa. Poté přidáme 2 lžíce plnotučné hořčice a 2 lžíce šípkové marmelády. Celé to zalijeme 2 dl červeného vína
Bažanta očistíme, opláchneme a rozdělíme na dvě poloviny. Osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Do pekáčku na dno dáme polovinu zeleniny a na ni položíme bažanta. Zbytek zeleniny navrstvíme nahoru na maso. Směs zeleniny s bažantem dáme do lednice uležet do druhého dne
Druhý den na bažanta nalijeme asi litr vývaru z masa a dáme péct do trouby. Pečeme tak dlouho, až maso změkne. Maso opatrně vyjmeme a zbylou zeleninu pořádně rozmixujeme na omáčku. Poté do ní přidáme ještě asi 2 lžíce šípkové marmelády, trošku skořice a necháme krátce povařit. Omáčku popřípadě dochutíme, nakonec malinko podle potřeby zahustíme jíškou a zjemníme kelímkem zakysané smetany. Šipkovou omáčku ještě necháme prohřát a je hotovo
Bažanta s šípkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem.