Bažant s šípkovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
200 g slanina
sůl
250 g máslo
2 lžíce ocet
1 ks cibule
1/2 citron
1 ks bažant
jíška
2 dl červené víno
mletá skořice
2 lžíce plnotučná hořčice
1 l masový vývar
1 kelímek zakysaná smetana
citronová šťáva
mletý černý pepř
1 sklenice šípková marmeláda
2 lžíce koření na divočinu
2 balení mražená kořenová zelenina na svíčkovou
1 ks koření na svíčkovou

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na nakrájené slanině (asi 100 g) a přidáme směs kořenové zeleniny. Dala jsem dva mražené pytlíky na svíčkovou. Vše necháme orestovat. Osolíme, opepříme a přidáme 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, koření na divočinu taky asi 2 lžíce a jednu pyramidku koření na svíčkovou

  2. Potom přidáme celé máslo a necháme krátce podusit se zeleninou. Na to vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáme 2 lžíce octa. Poté přidáme 2 lžíce plnotučné hořčice a 2 lžíce šípkové marmelády. Celé to zalijeme 2 dl červeného vína

  3. Bažanta očistíme, opláchneme a rozdělíme na dvě poloviny. Osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Do pekáčku na dno dáme polovinu zeleniny a na ni položíme bažanta. Zbytek zeleniny navrstvíme nahoru na maso. Směs zeleniny s bažantem dáme do lednice uležet do druhého dne

  4. Druhý den na bažanta nalijeme asi litr vývaru z masa a dáme péct do trouby. Pečeme tak dlouho, až maso změkne. Maso opatrně vyjmeme a zbylou zeleninu pořádně rozmixujeme na omáčku. Poté do ní přidáme ještě asi 2 lžíce šípkové marmelády, trošku skořice a necháme krátce povařit. Omáčku popřípadě dochutíme, nakonec malinko podle potřeby zahustíme jíškou a zjemníme kelímkem zakysané smetany. Šipkovou omáčku ještě necháme prohřát a je hotovo

  5. Bažanta s šípkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!