Bílý sachr recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
8 ks vejce
200 g máslo
140 g cukr moučka
120 g cukr krystal
180 g hladká mouka
200 g bílá čokoláda
náplň
1-2 lžíce pálenka
150 g meruňková marmeláda
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání
poleva
100 g bílá čokoládová poleva
na ozdobu
16 ks čokoládové zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo vyšleháme v míse s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme žloutky a přimícháme bílou čokoládu, kterou jsme nechali rozpustit. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, přidáme krystalový cukr a vyšleháme dotuha. Bíllkový sníh spolu s moukou opatrně po částech vmícháme do vaječné pěny s čokoládou.

  2. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Těsto na bílý sachr pečeme 50 - 60 minut při 160 °C. Troubu nejméně 45 minut neotvíráme, aby nám těsto při pečení nekleslo.

  3. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva pláty. Můžeme rozkrojit i na tři pláty.

  4. Pláty potřeme na řezu marmeládu rozmíchanou s pálenkou (meruňkovice, rum) a opět je spojíme k sobě. Celý povrch potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády a necháme lehce zaschnout. Sachr dort potřeme po stranách i na vrchu rozehřátou bílou polevou, necháme ztuhnout v chladu a ozdobíme podle vlastní fantazie.

  5. Dort chutná nejlépe, když ho necháme 2 dny rozležet v chladničce. Před podáváním necháme dort alespoň 15 minut stát při pokojové teplotě a krájíme ho nožem namáčeným v horké vodě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!