Božský strouhaný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 3 lžičky solamyl 3 lžíce kakao 6 lžic voda 240 g tuk 100% 240 g cukr moučka těsto 1 lžíce kakao 1 ks žloutek 3 lžíce mléko 1 balíček prášek do pečiva 400 g hladká mouka 250 g máslo nebo rostlinný tuk náplň jablko rybíz
Postup Božský strouhaný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravíme smícháním všech ingrediencí a dobře propracujeme. Dodržujeme přitom běžný postup. Potom vložíme aspoň na půl hodiny do lednice nebo do mrazáku.
Mezitím si připravíme jablka na náplň. Oloupeme je, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na osminky a potom na tenké plátečky. Použijeme tolik jablek, aby na plechu, na kterérm budeme koláč péct, vytvořily asi tak 1 - 2 cm vrstvu.
Polovinu zchlazeného těsta nastrouháme na hlubší středně velký plech a poklademe připravenými jablky. Na jablka navrstvíme opraný rybíz, zhruba ve stejné výšce jako jablka. Navrch nastrouháme zbylé těsto a dáme péct do vyhřáté trouby.
Božský strouhaný koláč pečeme při 180 °C a asi 40 minut. Ale to je potřeba si pohlídat podle vlastní trouby. Upečený koláč ještě zatepla polijeme polevou.
Polevu si připravíme následovně: Ve vodní lázni rozpustíme tuk s cukrem, vlijeme vodu smíchanou se solamylem a kakaem. Vše mícháme, až se spojí a zhoustne. Můžeme použít i jinak připravenou čokoládovou polevu, jak jsme zvyklí. Jen by měla být dost sladká, protože těsto i náplň je bez cukru. A to je právě na koláči to nejlepší, ta sladká chuť čokolády ve spojení s kyselým rybízem.