Bramboračka vhodná pro začátečníky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-5 stroužků česnek 4 ks brambory 3 lžíce majoránka 1 ks cibule 0 ks celer 3 l voda 1 ks mrkev 1 ks petržel 15 ks houby 2 kostky masox podle chuti sůl mletý černý pepř podle potřeby máslo mouka
Postup Bramboračka vhodná pro začátečníky recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata a přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel a také osmahneme. Jakmile začne zelenina příjemně vonět, zalijeme ji asi 3 litry vody a přidáme kousky hub. Přivedeme k varu a ochutíme 2 kostkami masoxu. Dále ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou, kterou nešetříme. Bramboračku vaříme zhruba 20 minut.
Potom přidáme nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Barva polévky je závislá na tom, zda jsou houby čerstvé či sušené. Podle toho přidáme jíšku tmavou či světlou - z rozehřátého másla a mouky. Jíšku vléváme do polévky trochu vychladlou.
Bramboračku vhodnou i pro začátečníky na talíři ozdobíme petrželkou a podáváme s čerstvým chlebem.