Zeleninová bramboračka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 lžíce máslo 3 ks brambory 10 dkg celer 1 hrst pórek 2 ks mrkev podravka 2 ks bobkový list 4 ks nové koření muškátový květ 0,5 plechovek sterilované žampiony mletý černý pepř 4 lžíce mražená zeleninová směs 1 ks kořenová petržel
Postup Zeleninová bramboračka
Postup přípravy receptu
-
V menším množství vody si uvaříme 3 - 4 menší brambory a 1 středně velkou mrkev v hrnci, ve kterém budeme vařit celou bramboračku. Necháme lehce zchladnout a rozmixujeme. Půlku středně velké cibule nakrájíme nadrobno. Jednu kořenovou petržel a zhruba stejné množství celeru nakrájíme na malé kostičky. Pórek nakrájíme nadrobno
Poté dolijeme k rozmixované směsi asi 1 litr vody, přidáme půl konzervy žampionů, nakrájenou kořenovou petržel a celer, dva stroužky česneku, na jemno nakrájenou půlku středně velké cibule, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, dvě špetky pepře a trošku soli. To celé povaříme, dokud kořenová zelenina nezměkne
Do zeleninové bramboračky přidáme asi 3 lžíce mražené polévkové zeleniny, pokud máme čerstvou, přidáme čerstvou. Polévku vaříme dále podle měkkosti surovin. Dále přidáme hrst nakrájeného pórku. Vaříme asi 4 minuty, tak aby zelenina změkla, ale neztratila barvu. Dochutíme solí, případně podravkou nebo jinou kořenící směsí. Nakonec vypneme plotnu a do ještě vroucí polévky vlijeme rozkvedlané vejce a zjemníme lžící másla. Pokud máme rádi, můžeme chvíli před dovařením přidat ještě špetku muškátového květu
Zeleninovou bramboračku podáváme ihned po dovaření s čerstvým chlebem nebo pečivem.