Bramborové pirožky se šunkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička sůl 2 ks vejce 200 g polohrubá mouka 0.3 lžičky muškátový oříšek 1 kg vařené brambory ve slupce těstíčko 1 lžička sůl 1 ks vejce 1 ks žloutek 200 ml mléko 100 g hladká mouka náplň 200 g šunka 1 lžíce majoránka 1 ks bílek 0.5 lžičky mletý pepř 2 ks větší cibule 0.5 lžičky drcený kmín podle potřeby olej na smažení strouhanka na obalení
Postup Bramborové pirožky se šunkou recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Smícháme nadrobno nastrouhané brambory s vejcem, solí, polohrubou moukou a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 10 minut odpočívat.
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme kostičky šunky, bílek, kmín, pepř a majoránku. Všechno důkladně promícháme.
Z těsta rozválíme plát asi 5mm silný a rozkrájíme jej na čtverce, na které rozložíme šunkovou náplň. Okraje potřeme vodou, protilehlé strany přehneme do trojúhelníku a těsto dobře přimáčkneme.
Do mléka vmícháme žloutek i vejce, přidáme hladkou mouku, osolíme a vidličkou vymícháme do hladkého těstíčka. Připravené pirožky v něm namáčíme a poté obalujeme ve strouhance. Nesmíme roztrhnout těsto, aby nám náplň nevytékala!
Rozpálíme olej a obalené pirožky smažíme po obou stranách dozlatova.
Bramborové pirožky se šunkou podáváme teplé se zeleninovým salátem. Když zbydou, zjistíme, že jsou velmi chutné i studené.