Bramborové šišky s mákem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce máslo cukr moučka 2 balíčky vanilkový cukr 100 - 150 g hrubá mouka 50 g škrobová moučka 1 balíček mletý mák 150 g hrubá krupice 800 g brambory vařené ve slupce
Postup Bramborové šišky s mákem
Postup přípravy receptu
-
Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na vál. Osolíme, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek a rozklepneme vajíčko. Rukama zpracujeme vláčné a pevné těsto, které se téměř nelepí
Těsto rozdělíme na stejné dílky a rozválíme z nich šišky. Vložíme je do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat třeba na sítu
Šišky rozdělíme na talíře (zhruba 5 středních porcí) a posypeme mletým mákem, který jsme předem promíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti dáme na teplé bramborové šišky plátky másla a ještě můžeme víc pocukrovat
Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po přípravě jako hlavní chod.