Bramborový salát alá FrodoBagin recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g hrášek 5 ks vejce 2 kg brambory 4 ks cibule 0 ks celer 440 g majonéza 2 lžíce hořčice 4-5 ks citron 4-5 ks mrkev 1 lžíce cukr moučka 5 ks nakládané okurky 2 lžíce stolní olej 2-3 ks zelené jablko podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Bramborový salát alá FrodoBagin recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na půlky až čtvrtky podle velikosti jednotlivých brambor (kvůli lepšímu uvaření). Celer opláchneme a rozkrojíme napůl. Půlky celeru nakrájíme na kolečka asi 1 - 2 cm silná nebo na půlkolečka a takto připravený celer zbavíme slupky. Jde to takto lépe než okrajovat celý celer.
Brambory a celer dáme vařit do vyššího hrnce s mírně osolenou vodou.
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a také nastrouháme na jemném struhadle.
Mrkev, jablka a cibuli dáme do síta a propláchneme pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule. Síto umístíme nad hrnec s brambory a celerem a mírně propaříme asi 20 - 30 minut. Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se brambory a celerem.
Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vaříme asi 10 - 12 minut doměkka tak, aby se při míchání v salátu nerozmačkal. Vejce v menším hrnci uvaříme natvrdo.
Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkáme na odšťavňovači šťávu. Z nakládaných okurek odkrojíme konce a nastrouháme okurky na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkáme šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přendáme do míchací misky. Dále do míchací misky k okurkám přidáme majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavňovače, cukr moučka, sůl a mletý černý pepř. Vše promícháme a podle chuti opatrně dochutíme citronovou šťávou, mletým černým pepřem a solí.
Po uvaření brambor, celeru a nastrouhané zeleniny v sítu krásně doměkka pokračujeme. Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchneme v sítu pod proudem vody, abychom dokonalé odstranili hořkou šťávy z cibule a jemně vymačkáme přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš vodnatý. Takto připravenou zeleninu přendáme do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouháme na jemném struhadle uvařený celer.
Uvařená vejce oloupeme a protlačíme přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině. Uvařený hrášek také přesypeme k zelenině a vejcím.
Uvařené brambory scedíme a přesypeme do velké mísy a nechat vychladnout.
Mezitím než brambory vychladnou můžeme umýt veškeré nádobí.
Brambory po vychladnutí nakrájíme přes kráječ brambor na malé kostky zpět do velké mísy. Dále do velké mísy nasypeme zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře. Na to celé nalijeme připravenou majonézu z míchací misky. Celé to opatrně promícháme tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a necháme do druhého dne odležet v chladničce. Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný, ale po odležení je to mazec!
Bramborový salát alá FrodoBagin podáváme o štědrovečerní večeři nebo při jiné příležitosti jako vynikající přílohu ke smaženým řízkům nebo jinak upraveným masům.