Brambory zapečené s celerem a sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
200 ml mléko
200 ml smetana
tuk na vymazání
muškátový květ
2 - 3 řapíky řapíkatý celer
1 ks velké jablko
4 ks větší brambory
100 g sýr Niva
3 - 4 lžíce světlá instantní jíška

Postup přípravy receptu

  1. Řapíkatý celer oloupeme, nakrájíme na menší kousky, které na oleji ze všech stran orestujeme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky 2 - 3 mm silné. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na 0,5 cm silná kolečka. Plísňový sýr pokrájíme na tenké plátky

  2. Pekáček vymažeme tukem a poklademe vrstvou brambor, které osolíme a opepříme. Na ně rozprostřeme vrstvu orestovaného celeru, který poklademe jablky. Další vrstvu tvoří nakrájený plísňový sýr niva a nakonec příjdou opět plátky brambor

  3. V kastrůlku promícháme smetanu s mlékem, ochutíme muškátovým květem a zahřejeme k bodu varu. Pak zašleháme instantní jíšku a směs vlijeme do pekáčku na připravené brambory. Pečeme v předehřáté troubě při 180 - 200 °C přibližně 45 minut

  4. Brambory zapečené s celerem a sýrem podáváme se zeleninovými saláty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!