Brambory zapečené s nivou a brokolicí recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 - 3 ks vejce máslo 10 ks brambory 250 ml mléko 2 ks cibule 1 ks brokolice 200 g niva 200 g anglická slanina 150 - 200 g plátkový sýr mletý černý pepř
Postup Brambory zapečené s nivou a brokolicí
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce. Nemusíme je vařit úplně doměkka. Necháme je vychladnout a slupku oloupeme. Brambory můžeme mít uvařené i den předem
Brokolici necháme jen krátce povařit, aby nebyla příliš měkká. Doporučuji vařit nad párou. Pak ji rozkrájíme na kousky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, silná asi 1/2 centimetru
Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kolečka. Osmahneme ji na másle. Smažíme, dokud nezesklovatí, pak ji vyjmeme a na pánvi krátce orestujeme i slaninu, rozkrájenou na kostičky nebo na tenké plátky
Větší zapékací pekáč vymažeme máslem. Na dno naskládáme polovinu nakrájených brambor, na ně poklademe brokolici. Na vrstvu brokolice rozdrobíme nebo nastrouháme nivu, posypeme slaninou. Vrstvu slaniny zakryjeme plátky sýra a nakonec druhou polovinou koleček z brambor. Na brambory poklademe tenké plátky másla
V mléku rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme a směsí polijeme rovnoměrně připravené brambory v pekáčku. Pečeme v troubě při 150 °C asi 35 - 40 minut dozlatova
Upečené brambory podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Můžeme dochutit kečupem
Pokrm můžeme připravit i bez anglické slaniny. I bez ní je výborný a uvítají ho i vegetariáni.