Brambory zapékané s nivou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 200 g niva 1 ks hermelín grilovací koření olivový olej 1 kelímek smetana na vaření 2 hrstě jarní cibulka nebo pórek 6 ks větší brambory koření na americké brambory
Postup Brambory zapékané s nivou
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme a očistíme kartáčkem. Dáme vařit do osolené vody. Vaříme doměkka. Poté jenom slijeme. Brambory rozkrájíme na čtvrtky nebo kolečka, neloupeme
Během vaření brambor nastrouháme nebo prsty nadrobíme nivu, hermelín (větší balení) rozkrájíme na tenké plátky. Cibulku nebo pórek po odstranění svrchních listů nakrájíme na kolečka
Polovinu brambor naskládáme do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Posypeme, cibulkou, grilovacím kořením a kořením na americké brambory. Poklademe plátky hermelínu a půlkou nivy. Dáme další vrstvu brambor, znovu posypeme cibulkou, kořením a nakonec nivou. Zalijeme smetanou na vaření (případně šlehačkou) a dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 170 °C
Brambory zapékané s nivou podáváme samostatně jako hlavní chod, jen doplníme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.