Brokolicový nákyp se sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
4 ks vejce
1 ks cibule
1 ks brokolice
200 g anglická slanina
250 g tvrdý sýr
1 lžíce máslo na vymazání
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici odkrojíme od tvrdého středu, rozdělíme na menší kousky a cca 1/4 hodinky povaříme v páře.

  2. Mezitím si na pánvi usmažíme nakrájenou cibulku se slaninou či salámem nakrájeným na drobné kousky. Uvařenou brokolici v míse rozmačkáme šťouchadlem na brambory a necháme trochu zchladnout. Přidáme nahrubo strouhaný sýr, vypečenou slaninu nebo salám, žloutky, sůl a pepř. Při solení pamatujme na to, že také sýr je slaný. Vše dobře promícháme. Ve vedlejší nádobě vyšleháme sníh z bílků, který zlehka vmícháme do brokolicovo-sýrové směsi.

  3. Zapékací porcelánovou nebo skleněnou misku vymažeme a naplníme brokolicovým "těstem". Brokolicový nákyp se sýrem zvolna pečeme při teplotě 180 °C zhruba 25 - 30 minut. Doba pečení závisí na velikosti misky a tedy na vrstvě brokolicového nákypu. Před vyndáním z trouby vyzkoušíme propečenost nejlépe špejlí (těsto by na ní již nemělo ulpívat).

  4. Nákyp drží díky sýru a bílkům pěkně pohromadě, takže ho můžeme nakrájet na kostky. Brokolicový nákyp se sýrem podáváme s vařenými či pečenými brambory a oblohou ze sezónní oblíbené zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!