Brokolicový nákyp se sýrem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 4 ks vejce 1 ks cibule 1 ks brokolice 200 g anglická slanina 250 g tvrdý sýr 1 lžíce máslo na vymazání podle chuti sůl mletý pepř
Postup Brokolicový nákyp se sýrem recept
Postup přípravy receptu
-
Brokolici odkrojíme od tvrdého středu, rozdělíme na menší kousky a cca 1/4 hodinky povaříme v páře.
Mezitím si na pánvi usmažíme nakrájenou cibulku se slaninou či salámem nakrájeným na drobné kousky. Uvařenou brokolici v míse rozmačkáme šťouchadlem na brambory a necháme trochu zchladnout. Přidáme nahrubo strouhaný sýr, vypečenou slaninu nebo salám, žloutky, sůl a pepř. Při solení pamatujme na to, že také sýr je slaný. Vše dobře promícháme. Ve vedlejší nádobě vyšleháme sníh z bílků, který zlehka vmícháme do brokolicovo-sýrové směsi.
Zapékací porcelánovou nebo skleněnou misku vymažeme a naplníme brokolicovým "těstem". Brokolicový nákyp se sýrem zvolna pečeme při teplotě 180 °C zhruba 25 - 30 minut. Doba pečení závisí na velikosti misky a tedy na vrstvě brokolicového nákypu. Před vyndáním z trouby vyzkoušíme propečenost nejlépe špejlí (těsto by na ní již nemělo ulpívat).
Nákyp drží díky sýru a bílkům pěkně pohromadě, takže ho můžeme nakrájet na kostky. Brokolicový nákyp se sýrem podáváme s vařenými či pečenými brambory a oblohou ze sezónní oblíbené zeleniny.