Celozrnné bagetky s ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

20 g máslo
60 ml olivový olej
2 lžíce dýňová semínka
300 g hladká mouka
200 g vlašské ořechy
7 g sušené droždí
2 lžičky třtinový cukr
2 lžičky slunečnicová semínka
150 g celozrnná chlebová mouka
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na základ těsta smícháme cukr, droždí a 125 ml vlažné vody. Vše vymícháme ve velké míse, zakryjeme a necháme asi 12 minut stát. Poté vmícháme olej a dalších 165 ml vlažné vody. Přisypeme obě mouky, opražená dýňová a slunečnicová semínka (1 lžička), opražené ořechy, asi lžičku soli a promícháme vařečkou. Pak těsto hněteme na lehce pomoučněné ploše do hladkého a elastického těsta.

  2. Těsto přendáme do čisté mísy, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

  3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto prohněteme, přepůlíme a z každé půlky vyválíme bagetu. Nebo můžeme tvořit více menších bagetek.

  4. Celozrnné bagetky s ořechy přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, po celém povrchu v nich uděláme zářezy, potřeme máslem a posypeme zbylými slunečnicovými semínky.

  5. Celozrnné bagetky s ořechy pečeme asi 40 minut dozlatova a podáváme jako přílohu.

  6. Upečené bagetky s ořechy chutnají skvěle k polévce, ale i jen tak namazané máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!