Celozrnné bagetky s ořechy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 20 g máslo 60 ml olivový olej 2 lžíce dýňová semínka 300 g hladká mouka 200 g vlašské ořechy 7 g sušené droždí 2 lžičky třtinový cukr 2 lžičky slunečnicová semínka 150 g celozrnná chlebová mouka podle chuti sůl
Postup Celozrnné bagetky s ořechy recept
Postup přípravy receptu
-
Na základ těsta smícháme cukr, droždí a 125 ml vlažné vody. Vše vymícháme ve velké míse, zakryjeme a necháme asi 12 minut stát. Poté vmícháme olej a dalších 165 ml vlažné vody. Přisypeme obě mouky, opražená dýňová a slunečnicová semínka (1 lžička), opražené ořechy, asi lžičku soli a promícháme vařečkou. Pak těsto hněteme na lehce pomoučněné ploše do hladkého a elastického těsta.
Těsto přendáme do čisté mísy, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto prohněteme, přepůlíme a z každé půlky vyválíme bagetu. Nebo můžeme tvořit více menších bagetek.
Celozrnné bagetky s ořechy přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, po celém povrchu v nich uděláme zářezy, potřeme máslem a posypeme zbylými slunečnicovými semínky.
Celozrnné bagetky s ořechy pečeme asi 40 minut dozlatova a podáváme jako přílohu.
Upečené bagetky s ořechy chutnají skvěle k polévce, ale i jen tak namazané máslem.