Celozrnné pletýnky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 3 lžíce olej 2 lžičky sůl 250 ml voda 100 g hladká mouka 200 g celozrnná pšeničná mouka 0.3 ks čerstvé droždí 100 g celozrnná žitná mouka na ozdobu 2 lžičky kmín
Postup Celozrnné pletýnky recept
Postup přípravy receptu
-
Část mléka, cukr a droždí promícháme a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy si dáme mouky, vodu, kvásek, olej a ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Těsto necháme vykynout. Těsto můžeme udělat i v domácí pekárně. Místo čerstvého droždí můžeme použít 1 lžičku sušeného.
Po vykynutí těsto propracujeme na vále. Těsto se nelepí, nemusí se podsypávat. Těsto rozdělíme na 8 dílů, z kterých upleteme pletýnky. Celozrnné pletýnky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout pod navlhčenou utěrkou asi 30 - 40 minut. Potom je potřeme vejcem, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky podle chuti. Celozrnné pletýnky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme je asi 20 minut.
Upečené celozrnné pletýnky jíme podle chuti.