Cereální vánočka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 lžíce rum 1 kostka droždí 1 lžíce citronová kůra 2 lžíce mandlové plátky 500 g celozrnná mouka 0.3 l sojové mléko 100 g ovocný cukr 1 balíček vanilková fruktóza 2 lžíce rostlinná smetana 1 hrst susené meruňky na potření 1 ks žloutek 2 lžíce olej lisovaný za studena na ozdobu 2 lžíce mandlové plátky na obalení hroznový cukr
Postup Cereální vánočka recept
Postup přípravy receptu
-
Smetanu dáme zahřát, nadrobíme do ní droždí a necháme 5 minut kynout.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, citronovou kůru, cukr i vanilkovou fruktózu a promícháme. Poté přilijeme kvásek, vlažné mléko a rum. Vymícháme vařečkou na hutné, nelepivé těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené meruňky i mandle a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí upleteme z těsta vánočku (můžeme použít i vymazanou formu vánočky). Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozšlehaným ve lžíci vody a posypeme mandlemi. Necháme ještě alespoň 1/2 hod přikryté utěrkou kynout.
Vánočku pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova a ihned po vyndání ji potřeme olejem.
Cereální vánočku zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Pocukrujeme hroznovým cukrem.
Dělená strava - sacharidový + neutrální pokrm