Kynuté placky z grilu s okurkovým salátem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 stroužek česnek olej 1 lžička sůl sůl 100 g máslo 1/2 kostky droždí 2 lžíce olivový olej 2 hrnky hladká mouka 200 ml zakysaná smetana 3 lžíce bílý jogurt 200 ml bílý jogurt 2/3 hrnku vlažná voda 1 ks salátová okurka 1 špetka jedlá soda mletý černý pepř 1 hrst čerstvá pažitka 1 lžíce bylinky pískavice
Postup Kynuté placky z grilu s okurkovým salátem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Droždí utřeme se lžičkou cukru, dokud nevznikne hladká kašička, do které vmícháme 2 lžíce vlažné vody. Necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se lžičkou soli a špetkou jedlé sody. Pak spolu s jogurtem, vzešlým kváskem, olejem a vlažnou vodou vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Máslo zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme s drcenými bylinkami pískavice
Připravíme si okurkový salát. Oloupanou okurku (střední velikosti) nastrouháme nahrubo a přebytečnou šťávu vymačkáme. V míse promícháme zakysanou smetanu s jogurtem, česnekem, okurkou a pažitkou. Okurkový salát podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladit
Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na kousky a necháme ještě asi 15 minut vyběhnout. Z každého kousku těsta tvoříme naolejovanýma rukama placky, které pečeme na grilovací mřížce z obou stran dorůžova. Ještě horké placky ihned potřeme ochuceným máslem
Placky z grilu podáváme s vychlazeným okurkovým salátem jako chuťovku a také jako vegetariánskou večeři.