České koláče podle Sandtnerové recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 7 dkg cukr 1 špetka sůl 10 dkg máslo 2 ks žloutek 0.3 l mléko 2 dkg droždí 1 balíček vanilkový cukr 50 dkg hladká mouka citronová kůra na potření 2 dkg máslo 1 ks žloutek
Postup České koláče podle Sandtnerové recept
Postup přípravy receptu
-
Do prosáté a málo osolené mouky přidáme cukr, vanilku a strouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme měkké a lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout.
Z vykynutého těsta vykrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na omaštěném plechu necháme vykynout. Zatím dáme do čistého rohu utěrky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měli tvořítko na koláčky.
Vykynuté bochníčky připraveným tvořítkem uprostřed vytlačíme, načež okraje koláčů potřeme žloutkem. Důlek naplníme nádivkou a v horké troubě upečeme do červena. Chceme-li, aby byly koláčky delší dobu křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem.
Vynikající náplně jsou nádivka ze sušených švestek, tvarohová nádivka podle Sandtnerové nebo jablková nádivka podle Sandtnerové.