Chleba z trouby recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
olej
3-4 lžičky sůl
ocet
1 lžíce kmín
550 g hladká mouka
550 ml vlažná voda
200 g celozrnná mouka
2 balíčky sušené droždí
100 g žitná chlebová mouka
na potření
slaná voda

Postup přípravy receptu

  1. Sesypeme a smícháme všechny mouky, sušené droždí, sůl, cukr a kmín.

  2. Těsto zaděláme vlažnou vodou s octem a olejem. Nejdřív mícháme vařečkou, ale pak je na to nejlepší rukama. Jako skvělý pomocník se mi osvědčila tvrdá umělohmotná stěrka. Těsto se na ni nelepí a dobře se s ní seškrabuje ze stěn mísy a zpočátku, dokud to je potřeba, i z ruky.

  3. Těsto necháme kynout asi hodinu, pak ho vyndáme na pracovní desku a utvoříme šišku. Tu přendáme na plech s pečícím papírem posypaným hladkou moukou. Než znovu nakyne, necháme troubu předehřát na 200 °C.

  4. Chlebovou šišku pečeme v silně vyhřáté trouby 15 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 50 minut.

  5. Ještě horký chléb z trouby můžeme ještě potřít slanou vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!