Chleba z trouby recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr olej 3-4 lžičky sůl ocet 1 lžíce kmín 550 g hladká mouka 550 ml vlažná voda 200 g celozrnná mouka 2 balíčky sušené droždí 100 g žitná chlebová mouka na potření slaná voda
Postup Chleba z trouby recept
Postup přípravy receptu
-
Sesypeme a smícháme všechny mouky, sušené droždí, sůl, cukr a kmín.
Těsto zaděláme vlažnou vodou s octem a olejem. Nejdřív mícháme vařečkou, ale pak je na to nejlepší rukama. Jako skvělý pomocník se mi osvědčila tvrdá umělohmotná stěrka. Těsto se na ni nelepí a dobře se s ní seškrabuje ze stěn mísy a zpočátku, dokud to je potřeba, i z ruky.
Těsto necháme kynout asi hodinu, pak ho vyndáme na pracovní desku a utvoříme šišku. Tu přendáme na plech s pečícím papírem posypaným hladkou moukou. Než znovu nakyne, necháme troubu předehřát na 200 °C.
Chlebovou šišku pečeme v silně vyhřáté trouby 15 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 50 minut.
Ještě horký chléb z trouby můžeme ještě potřít slanou vodou.