Domácí velikonoční jidáše recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 100 g máslo 3 ks žloutek 2 lžíce med 100 g cukr moučka 1 lžička citronová kůra 500 g polohrubá mouka 100 g tuk na pečení 1 kostka čerstvé droždí 200 ml smetana (12%)
Postup Domácí velikonoční jidáše
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažné smetany rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, vmícháme lžíci mouky a na teplém místě necháme kvásek vyběhnout
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme prosátý moučkový cukr, citronovou kůru, nakrájený tuk, žloutky a nakonec vyběhnutý kvásek. Ze všech surovin vypracujeme tuhé hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Potom těsto krátce propracujeme a rozdělíme asi na 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvoříme delší váleček, který uprostřed přehneme, stočíme do spirály a potřeme rozšlehaným vejcem
Jidáše pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 20 - 25 minut dorůžova. Během pečení utřeme máslo s medem a touto směsí ještě horké jidáše potřeme
Domácí velikonoční jidáše podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.