Domácí velikonoční jidáše recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
100 g máslo
3 ks žloutek
2 lžíce med
100 g cukr moučka
1 lžička citronová kůra
500 g polohrubá mouka
100 g tuk na pečení
1 kostka čerstvé droždí
200 ml smetana (12%)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažné smetany rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, vmícháme lžíci mouky a na teplém místě necháme kvásek vyběhnout

  2. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme prosátý moučkový cukr, citronovou kůru, nakrájený tuk, žloutky a nakonec vyběhnutý kvásek. Ze všech surovin vypracujeme tuhé hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Potom těsto krátce propracujeme a rozdělíme asi na 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvoříme delší váleček, který uprostřed přehneme, stočíme do spirály a potřeme rozšlehaným vejcem

  3. Jidáše pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 20 - 25 minut dorůžova. Během pečení utřeme máslo s medem a touto směsí ještě horké jidáše potřeme

  4. Domácí velikonoční jidáše podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!