Chlupaté knedlíky s dubovými hřiby recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 7 ks brambory 1 ks cibule petrželová nať 2 lžičky mletá sladká paprika čerstvě mletý černý pepř 3 lžíce domácí vepřové sádlo polohrubá mouka na zahuštění 2 hrstě sušený dubový hřib
Postup Chlupaté knedlíky s dubovými hřiby
Postup přípravy receptu
-
Sušené dubové hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Čtyři středně velké brambory, pokrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme, necháme odkapat dobře od vody a ještě teplé protlačíme pomocí mačkadla na jednolitou hmotu
Středně velkou cibuli očistíme, pokrájíme na kostky a opražíme na rozehřátém domácím sádle, přidáme k ní scezené dubové hřiby a restujeme spolu doměkka za občasného podlití vodou od namočení hub, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a mletou sladkou červenou paprikou
K protlačeným uvařeným bramborům přidáme 3 očištěné a nastrouhané syrové brambory, směs vydatně osolíme, brambory potřebují dost soli, aby naše chlupaté knedlíčky měly i chuť, přidáme celé vejce, promícháme a zahustíme takovým množstvím mouky, abychom dostali tvarovatelné bramborové těsto, které je však dostatečně měkké
Do vroucí osolené vody pomocí polévkové lžíce namočené ve vroucí vodě odkrajujeme knedlíčky velikosti asi čtvrtiny lžíce, to stačí, protože dost významně zvětší svůj objem během vaření. Občas promícháme, aby se knedlíčky neslepily a vaříme je od jejich vyplavání na povrch vroucí vody přibližně 10 minut. Knedlíčky se během vaření nerozpadnou, což zabezpečí vejce přidané do těsta
Uvařené knedlíčky scedíme a necháme dobře odkapat od vody, dáme je do mísy a ještě horké promícháme s hřibovo-cibulovou směsí i s tukem z jejich restování. Nejlepší je, když uvařené horké knedlíčky dáme do mísy z jenského skla, která dlouho udrží knedlíčky s hřiby teplé
Chlupaté knedlíky s dubovými hřiby na talíři ještě posypeme čerstvě nasekanou petrželovou natí a servírujeme s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami nebo s domácí čalamádou. Jde o velmi chutné, nenáročné a laciné jídlo, které zasytí a zahřeje.