Chodské koláče recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžíce olej
10 g sůl
1 ks vejce
200 g máslo
3 lžíce rum
2 ks žloutek
rozinky
125 ml šlehačka
60 g droždí
200 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
500 ml mléko (podle potřeby)
maková náplň
tvarohová náplň
povidlová náplň

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy. Uděláme důlek a přidáme kvásek připravený z mléka, cukru a droždí. Potom přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, aby těsto bylo vláčné

  2. Těsto necháme kynout. Během kynutí ještě několikrát vařečkou propracujeme. Těsto kyne celkem asi dvě hodiny

  3. Během kynutí si připravíme kulaté pečící papíry a z jedné strany je ještě pomažeme tukem

  4. Z těsta vyválíme "placky" o trochu menší, než máme připravené pečící papíry. Na ně těsto dáme různě je podle fantazie ozdobíme různými náplněmi a rozinkami. Okraje koláčů můžete potřít rozšlehaným žloutkem

  5. Připravené koláče klademe na plech a pečeme v předehřáté troubě na 175°C přibližně 35 až 40 minut

  6. Hotové chodské koláče necháme trochu vychladit, odstraníme pečící papír a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!