Chodské koláče recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 10 g sůl 1 ks vejce 200 g máslo 3 lžíce rum 2 ks žloutek rozinky 125 ml šlehačka 60 g droždí 200 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr citronová kůra 1 kg polohrubá mouka 500 ml mléko (podle potřeby) maková náplň tvarohová náplň povidlová náplň
Postup Chodské koláče
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy. Uděláme důlek a přidáme kvásek připravený z mléka, cukru a droždí. Potom přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, aby těsto bylo vláčné
Těsto necháme kynout. Během kynutí ještě několikrát vařečkou propracujeme. Těsto kyne celkem asi dvě hodiny
Během kynutí si připravíme kulaté pečící papíry a z jedné strany je ještě pomažeme tukem
Z těsta vyválíme "placky" o trochu menší, než máme připravené pečící papíry. Na ně těsto dáme různě je podle fantazie ozdobíme různými náplněmi a rozinkami. Okraje koláčů můžete potřít rozšlehaným žloutkem
Připravené koláče klademe na plech a pečeme v předehřáté troubě na 175°C přibližně 35 až 40 minut
Hotové chodské koláče necháme trochu vychladit, odstraníme pečící papír a můžeme podávat.