Zelňačka bez smetany recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 100 g slanina sůl petrželka majoránka 1 ks cibule kmín 1 lžíce sádlo 200 g uzeniny mletý pepř hladká mouka 4 ks velké brambory 1 sklenice kysané zelí mletá sladká i pálivá paprika
Postup Zelňačka bez smetany
Postup přípravy receptu
-
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Uzeninu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na kolečka (podle druhu zvolené uzeniny). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky
Na slanině se lžící sádla zpěníme cibuli a po chvíli přidáme uzeninu. Mírně ji osmahneme. Zasypeme asi lžící sladké papriky, promícháme a přidáme brambory, které krátce orestujeme. Přidáme podle chuti pálivou papriku a mletý pepř
Podlijeme vodou, osolíme a okmínujeme a přiklopíme poklicí. Dusíme 10 minut. Pak přidáme kysané zelí i s lákem (podle potřeby můžeme zelí překrájet)
Zelňačku přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a podle potřeby dolijeme vodu. Vaříme 5 minut. Na závěr přidáme petrželku a majoránku.