Chřest se šunkou a sýrem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce máslo 2 lžíce petrželka 70 g ementál 70 g eidam 70 g gouda 1 lžíce třtinový cukr 500 g bílý chřest 200 g vepřová šunka od kosti podle chuti smetana mletý bílý pepř mořská sůl
Postup Chřest se šunkou a sýrem recept
Postup přípravy receptu
-
Odřízneme tvrdé konce chřestu a oloupeme oddenky. Chřest povaříme v páře cca 12 minut (v horké vodě cca 9 minut), scedíme a necháme zchladnout. Ponecháme si asi 1,5 dl vývaru z chřestu.
Vychladlý chřest pokrájíme na kousky asi 4cm dlouhé, proložíme nudličkami šunky. Pak připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany.
Do zapékací formy vložíme kousky chřestu, promícháme se šunkovými nudličkami, osolíme, opepříme, zalijeme lehkou bešamelovou omáčkou, případně zakápneme citronovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželí a promícháme. Dáme lehce zapéct, cca 10 minut, pak vyjmeme, posypeme nastrouhaným sýrem a dále zapékáme, dokud se sýr neroztaví.
Chřest se šunkou a sýrem podáváme s vařenými brambory nebo pečivem a samozřejmě s bílým vínem.