Chřest se šunkou a sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce máslo
2 lžíce petrželka
70 g ementál
70 g eidam
70 g gouda
1 lžíce třtinový cukr
500 g bílý chřest
200 g vepřová šunka od kosti
podle chuti
smetana
mletý bílý pepř
mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Odřízneme tvrdé konce chřestu a oloupeme oddenky. Chřest povaříme v páře cca 12 minut (v horké vodě cca 9 minut), scedíme a necháme zchladnout. Ponecháme si asi 1,5 dl vývaru z chřestu.

  2. Vychladlý chřest pokrájíme na kousky asi 4cm dlouhé, proložíme nudličkami šunky. Pak připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany.

  3. Do zapékací formy vložíme kousky chřestu, promícháme se šunkovými nudličkami, osolíme, opepříme, zalijeme lehkou bešamelovou omáčkou, případně zakápneme citronovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželí a promícháme. Dáme lehce zapéct, cca 10 minut, pak vyjmeme, posypeme nastrouhaným sýrem a dále zapékáme, dokud se sýr neroztaví.

  4. Chřest se šunkou a sýrem podáváme s vařenými brambory nebo pečivem a samozřejmě s bílým vínem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!