Cibulový quiche lorraine recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 200 g slanina sůl 1 špetka sůl 3 ks vejce 1 ks vejce 100 g máslo 2 ks cibule 2 lžíce olivový olej 170 g hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana muškátový oříšek 1 kelímek smetana ke šlehání mletý černý pepř 300 g sýr gruyére
Postup Cibulový quiche lorraine
Postup přípravy receptu
-
Velké cibule oloupeme, očistíme a nakrájíme na tenké měsíčky. Slaninu nakrájíme na nudličky. Sýr na kostičky. Gruyére můžeme nahradit třeba ementálem nebo směsí tvrdých sýrů. Nepoužíváme ale eidam
V pánvi rozehřejeme olivový olej a vsypeme slaninu. Orestujeme ji dozlatova a přidáme cibuli. Zvolna ji restujeme také dozlatova. Cibulka bude mírně nasládlá
Zatím si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku. Osolíme ji, rozklepneme do ní vejce a přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na tenkou placku. Máslovým těstem vyložíme koláčovou nebo dortovou formu. Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzduch na 160 °C
Dno připravené formy rovnoměrně poklademe cibulovou směsí. Sýrem posypeme cibulovou směs. Lehce osolíme a opepříme. V misce smícháme obě smetany s vejci a smetanovou směs osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Smetanou rovnoměrně zalijeme koláč. Cibulový quiche vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut, nebo než smetanová hmota ztuhne a zezlátne
Cibulový quiche necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Doplnit jej můžeme kysanou smetanou.