Cibulový quiche lorraine recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

200 g slanina
sůl
1 špetka sůl
3 ks vejce
1 ks vejce
100 g máslo
2 ks cibule
2 lžíce olivový olej
170 g hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
muškátový oříšek
1 kelímek smetana ke šlehání
mletý černý pepř
300 g sýr gruyére

Postup přípravy receptu

  1. Velké cibule oloupeme, očistíme a nakrájíme na tenké měsíčky. Slaninu nakrájíme na nudličky. Sýr na kostičky. Gruyére můžeme nahradit třeba ementálem nebo směsí tvrdých sýrů. Nepoužíváme ale eidam

  2. V pánvi rozehřejeme olivový olej a vsypeme slaninu. Orestujeme ji dozlatova a přidáme cibuli. Zvolna ji restujeme také dozlatova. Cibulka bude mírně nasládlá

  3. Zatím si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku. Osolíme ji, rozklepneme do ní vejce a přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na tenkou placku. Máslovým těstem vyložíme koláčovou nebo dortovou formu. Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzduch na 160 °C

  4. Dno připravené formy rovnoměrně poklademe cibulovou směsí. Sýrem posypeme cibulovou směs. Lehce osolíme a opepříme. V misce smícháme obě smetany s vejci a smetanovou směs osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Smetanou rovnoměrně zalijeme koláč. Cibulový quiche vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut, nebo než smetanová hmota ztuhne a zezlátne

  5. Cibulový quiche necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Doplnit jej můžeme kysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!