Citronový tvarohový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

40 g cukr
100 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
125 g máslo
1 ks žloutek
2 ks citron
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
250 g zakysaná smetana
50 g škrobová moučka
1 - 2 lžíce studená voda
750 g tučný tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, máslo, špetku soli, žloutek a cukr dobře uhněteme, můžeme přidat 1 - 2 lžíce studené vody, těsto v kouli dáme chladit v mikrotenovém sáčku na cca 1 hodinu

  2. Troubu dáme předehřát na 180 °C

  3. Kůru z citronů ostrouháme, šťávu vymačkáme

  4. Těsto buďto lehce vyválíme nebo proplacatíme v ruce a domačkáme do formy (průměr cca 30 cm), necháme kraje asi 3 cm vysoké. Nemáme-li formu na koláče, můžeme použít zapékací misku

  5. Oddělíme žloutky a bílky vajec, tvaroh promícháme se žloutky, citronovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vanilkovým a normálním cukrem. Ušleháme z bílků tuhý sníh a se škrobovou moučkou opatrně vmícháme. Tvarohovou masu naneseme na těsto a uhladíme

  6. Citronový tvarohový koláč dáme péct na cca 50 - 60 minut

  7. Po upečení vychlazený koláč nakrájíme a můžeme ozdobit šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!