Citronový tvarohový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 40 g cukr 100 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 125 g máslo 1 ks žloutek 2 ks citron 1 balíček vanilkový cukr 250 g hladká mouka 250 g zakysaná smetana 50 g škrobová moučka 1 - 2 lžíce studená voda 750 g tučný tvaroh
Postup Citronový tvarohový koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku, máslo, špetku soli, žloutek a cukr dobře uhněteme, můžeme přidat 1 - 2 lžíce studené vody, těsto v kouli dáme chladit v mikrotenovém sáčku na cca 1 hodinu
Troubu dáme předehřát na 180 °C
Kůru z citronů ostrouháme, šťávu vymačkáme
Těsto buďto lehce vyválíme nebo proplacatíme v ruce a domačkáme do formy (průměr cca 30 cm), necháme kraje asi 3 cm vysoké. Nemáme-li formu na koláče, můžeme použít zapékací misku
Oddělíme žloutky a bílky vajec, tvaroh promícháme se žloutky, citronovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vanilkovým a normálním cukrem. Ušleháme z bílků tuhý sníh a se škrobovou moučkou opatrně vmícháme. Tvarohovou masu naneseme na těsto a uhladíme
Citronový tvarohový koláč dáme péct na cca 50 - 60 minut
Po upečení vychlazený koláč nakrájíme a můžeme ozdobit šlehačkou.