Čočkový guláš recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 2 lžíce ocet 2 - 3 ks cibule 1 lžíce sádlo voda 120 g čočka 2 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 5 ks sterilované okurky 1 lžíce mletá sladká paprika 500 g buřt
Postup Čočkový guláš
Postup přípravy receptu
-
Čočku předem namočíme asi na 2 hodiny a potom ji uvaříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Buřty oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Můžeme použít párky nebo točený salám. Sterilované okurky nakrájíme na kostičky
Na lžíci sádla dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli s jednou lžící soli. Zasypeme paprikou, zamícháme, ihned zastříkneme octem a vsypeme nakrájené buřty. Zalijeme vodou nebo vývarem z čočky a vaříme 20 minut. Potom vmícháme zakysanou smetanu rozkvedlanou s hladkou moukou a vaříme dalších 20 minut. Nakonec vmícháme uvařenou čočku a vše necháme projít varem. Podle potřeby guláš osolíme a okyselíme
Čočkový guláš podáváme ozdobený nakrájenou kyselou okurkou a s čerstvým chlebem. V originálním receptu se počítá jeden buřt a jedna okurka na strávníka. Recept byl původně pro 21 lidí, trochu jsem ubrala z množství surovin.