Čočkový salát s bílkem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 ks cibule
1 ks mrkev
200 g čočka
2 lžíce olivový olej
0.4 ks menší pórek
2 ks vařený bílek
podle chuti
sůl
ocet
sterilovaná kapie

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme čočku tak akorát na skus, spíš tvrdší. Slijeme vodu a přidáme najemno krájenou cibulku, najemno strouhanou menší mrkev, přiklopíme pokličkou a necháme spařit. Pak přidáme sůl, olivový olej, jemně nakrájený pórek, nakládanou kapii, bílek vařený natvrdo a dle chuti ocet.

  2. Čočkový salát s bílkem necháme před podáváním vychladit a pak už si jen popřejeme dobrou chuť.

  3. Čočka (a luštěniny vůbec) je na redukci váhy fajn, obsahuje minimálně tuků, nízký glykemický index, spoustu vlákniny, na energii si musíme dát trošičku pozor, obsahuje více sacharidů.

  4. Před smícháním surovin vše zvážíme, spočítáme energii a pak už si jen nandáme tolik, aby nám to vyšlo třeba na 500 kJ ke svačině nebo 1500 kJ k obědu.

  5. Přidávám energetické hodnoty jednotlivých surovin

  6. čočka vařená 1440 kj /100 g

  7. cibule 200 kJ /100 g

  8. mrkev 190 kJ / 100 g

  9. pórek 190 kJj / 100 g

  10. olej 3700 kJ/ 100 g

  11. nakládaná kapie 220 kJ/ 100 g

  12. vejce 66 kJ / 100 g

  13. ocet 172 kJ / 100 g


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!