Čokoládová roláda se šlehačkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 5 ks vejce 50 g rozinky 180 g cukr krupice 150 g hořká čokoláda 25 g vlašské ořechy na ozdobu kakao náplň 20 g cukr krupice 250 ml smetana ke šlehání 1 balení ztužovač šlehačky
Postup Čokoládová roláda se šlehačkou recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve v horké lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Rozinky nakrájíme na malé kousky a vlašské ořechy nastrouháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny. Do žloutkové pěny přidáme rozpuštěnou čokoládu, rozinky, ořechy, sníh z bílků a špetku soli.
Čokoládové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Upečený čokoládový plát vyndáme z plechu, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukrem na šlehačku.
Plát poprášíme kakaem, přikryjeme čistým pečícím papírem a převrátíme. Pečící papír, na kterém se pekl plát, sloupneme. Plát potřeme našlehanou šlehačkou, svineme a uložíme do chladu.
Čokoládovou roládu se šlehačkou nakrájíme na plátky a servírujeme se šálkem kávy nebo čaje.