Čokoládové dortíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 50 g cukr 140 g máslo 10 g kakao 1 špetka mletá skořice 210 g hladká mouka 40 g mleté ořechy krém 2 lžíce cukr 60 g máslo 150 g čokoláda na vaření 200 ml smetana ke šlehání podle chuti vanilka citronová kůra na potření rybízový džem rozpuštěná čokoláda na ozdobu vlašské ořechy
Postup Čokoládové dortíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku, přidáme kakao, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku či vanilkový cukr, mleté ořechy a skořici. Promícháme a potom do směsi na hrubém struhadle nastrouháme studené máslo. Rychle zaděláme velmi tuhé těsto a necháme odležet v chladu pár hodin, ale klidně i déle.
Těsto postupně vyvalujeme na plát silný asi 2 - 3 mm a vykrajujeme drobnější tvary. Pracujeme rychle, aby těsto nezteplalo. Rovnáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 3 - 4 minuty při 200 - 220 °C. Jakmile okraje cukroví začnou jemně tmavnout, ihned vyndáme a přeložíme z plechu na rovnou plochu. Krémem plníme až těsně před Vánoci.
Na pařížský krém v kastrůlku zahřejeme smetanu ke šlehání asi na 50 °C a rozpustíme v ní dohladka čokoládu rozlámanou na dílky. Kvalita čokolády je důležitá. Pokud použijeme lepší čokoládu, bude výsledek skvělý. Směs necháme řádně vychladit.
Ve šlehači utřeme máslo s cukrem dohladka a potom postupně po lžících všleháme vychlazenou čokoládovou hmotu. Hmota a máslo by měly mít stejnou teplotu, jinak hrozí, že se máslo srazí. Pokud se tak stane, vše opět zahřejeme, utřeme, vychladíme a ušleháme.
Polovinu upečených tvarů tence potřeme pikantním džemem. Doporučuji kvalitní či domácí rybízový. Na druhou polovinu kápneme rozpuštěnou čokoládu a přilepíme půlku vlašského ořechu.
Slepujeme pařížským krémem, nejlépe dortovou zdobičkou a na krému nešetříme. Čokoládové dortíčky je třeba pečlivě uchovávat v chladu. Takto vydrží klidně čtrnáct dní. Po přinesení na stůl vám, ale určitě zteplat nestihnou.
Čokoládové dortíčky servírujeme na sváteční stůl jako lahodné cukroví.