Čokoládový dort podle italského receptu
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 3 ks vejce 250 g máslo 250 g čokoláda na vaření 220 g hladká mouka 30 g kakaový prášek 8 g kypřící prášek do pečiva 1 lžička instantní káva 1 lžička vanilkový extrakt 100 ml mléko plnotučné 200 g čokoláda - alespoň 60% 250 g cukr - krupice 250 ml trvanlivá šlehačka v krabičce
Postup Čokoládový dort podle italského receptu
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma
Vzniklou čokoládovou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout
Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášt šlehačem do těsta zašleháme
Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme
Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy
Dortovou formu s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 60 minut
Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.