Čokoládový dort s višněmi recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

8 ks vejce
30 g máslo
140 g máslo
200 ml voda
šlehačka
200 g cukr krupice
140 g cukr moučka
120 g hořká čokoláda
140 g hořká čokoláda
100 g hrubá mouka
tuk na vymazání
2 g kypřící prášek do pečiva
mouka na vysypání
višňový džem

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme v teplé místnosti změknout, čokoládu naopak dáme do lednice, aby byla tvrdá a dobře se strouhala

  2. Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo utřeme s cukrem a se žloutky do pěny. Můžeme ho místo tření i našlehat elektrickým ručním šlehačem. Čokoládu nastrouháme a vmícháme do máslové pěny. Mouku promísíme s práškem do pečiva a zamícháme k čokoládové hmotě. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh zlehka zabalujeme do těsta

  3. Čokoládové těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Dáme do předehřáté trouby a pečeme zvolna asi 35 - 40 minut. Upečený dortový korpus necháme vychladnout. Vyjmeme z formy, rozřízneme na 2 placky a jednu potřeme višňovým džemem nejlépe s kousky višní. Placky slepíme

  4. Čokoládový korpus potřeme čokoládovou polevou, kterou připravíme takto:

  5. Cukr rozpustíme ve vodě a za stálého míchání ohříváme k bodu varu, dokud nezískáme cukrový sirup, který začne probublávat. Případnou pěnu, která během svaření vzniká, odebíráme lžící. Odstavíme a necháme zchladnout

  6. Čokoládu nastrouháme a utřeme se změklým máslem dohladka. Pak slabým pramínkem, za stálého míchání, přiléváme svařený cukr. Vymícháme na hladkou hustou polevu, která nesmí stékat z vařečky. Dort potřeme silnou vrstvou čokoládové polevy a necháme v chladu ztuhnout

  7. Čokoládový dort zdobíme šlehačkou. Pokud máme višně naložené v griotce nebo rumu, můžeme jimi vylepšit zdobení i chuť dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!