Čokoládový řez s lesním ovocem a tvarohem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

60 g cukr
3 ks vejce
15 g kakao
50 g voda
50 g voda
50 ml voda
0,25 ks vanilka
máta
50 g cukr krupice
65 g cukr krupice
75 g cukr krupice
10 g cukr moučka
8 ks borůvky
12 ks maliny
8 ks ostružiny
20 ml griotka
50 g hladká mouka
40 g hořká čokoláda
50 g měkký tvaroh
50 ml vaječný koňak
250 g mražené maliny
5 g plátková želatina
8 g plátková želatina
12 ks lesní jahody
40 g smetana 33%
660 g smetana 33%
220 g hořká čokoláda 70% guanaja

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládový řez vypadá pracně, ale pokud se budeme držet receptu, tak se to na 100% povede, jak je na obrázku. Dezert je možné připravovat celoročně, ale nejlépe je to v létě, když na zahradě a v lese všechno zraje. Je pokaždé jiný, záleží na tom, jaké ovoce jsme nasbírali. Jednou sladší, jindy kyselejší

  2. Do kotlíku dáme vejce a cukr a šleháme 4 minuty na nejvyšší rychlost. Jakmile je hmota vyšlehaná, vyndáme kotlík ze stroje. Stěrkou zamícháme do vyšlehané hmoty prosátou mouku s kakaem. Hmotu rozetřeme na 2 kusy pečícího papíru. Těsto rozetřeme paletou na vrstvu tak, abychom po upečení mohli vykrojit upečený piškot

  3. Po rozetření dáme na plech a pečeme v troubě při teplotě 210 °C 8 -10 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout a opatrně otočíme upečenou stranou na stůl a stáhneme pečící papír. Ráfek, do kterého budeme skládat řez, přiložíme na upečené pláty a přitlačíme, abychom je vykrojili

  4. Do rendlíku dáme vodu a cukr. Uvedeme do varu a stáhneme ze sporáku. Necháme vychladit, přidáme griotku a zamícháme

  5. Do větší misky nalijeme vaječný koňak. Plátkovou želatinu dáme do misky s ledovou vodou, aby nabobtnala. Čokoládu vložíme do misky. Misku dáme do rendlíku s vroucí vodou, aby se čokoláda rozpustila. Smetanu vyndáme alespoň 2 hodiny předem, aby zteplala a lépe se s ní pracovalo. Smetanu šleháme metlami pomalu do polotuha tak, aby nebyla tuhá a ani moc tekutá. Želatinu vyždímáme a dáme rozpustit v kastrolu

  6. Do misky, kde je vaječný krém, nalijeme rozpuštěnou želatinu, zamícháme stěrkou a už nemícháme. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu, vyšlehanou smetanu a potom teprve zamícháme. Čokoládový krém připravujeme vždy, když se chystáme skládat řez

  7. Plátkovou želatinu dáme do misky s ledovou vodu, aby nabobtnala. V kastrolu uvedeme do varu vodu se smetanou a cukrem. Přidáme nabobtnalou želatinu a nerozpuštěnou čokoládu a mícháme stěrkou. Pokud se stane, že směs není hladká, promícháme ji ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník

  8. Na plato položíme pečící papír a na něj vložíme ráfek. Do ráfku dáme vypíchnutý piškot, potřeme pomocí štětce sirupem. Navrch přijde polovina čokoládového krému, na krém piškot, opět provlhčíme sirupem a namažeme zbytek čokoládového krému. Vychladíme, na vrch nalijeme vlažný čokoládový lesk. Dezert krájíme, jakmile je lesk tuhý

  9. Maliny vložíme do rendlíku, přidáme cukr, vodu a pomalu vaříme. Po deseti minutách rozmixujeme ponorným mixérem a pomalu povaříme do zhoustnutí. Přecedíme přes jemný cedník do mističky

  10. Měkký tvaroh, cukr moučka a vanilku smícháme v misce. Tvaroh dáme na talíř a rozetřeme paletkou. Ovoce ledabyle poskládáme na talíř a ozdobíme malinovou omáčkou

  11. Čokoládový řez s lesním ovocem a sladkým tvarohem podáváme jako lahodný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!