Čokoládový řez s lesním ovocem a tvarohem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 60 g cukr 3 ks vejce 15 g kakao 50 g voda 50 g voda 50 ml voda 0,25 ks vanilka máta 50 g cukr krupice 65 g cukr krupice 75 g cukr krupice 10 g cukr moučka 8 ks borůvky 12 ks maliny 8 ks ostružiny 20 ml griotka 50 g hladká mouka 40 g hořká čokoláda 50 g měkký tvaroh 50 ml vaječný koňak 250 g mražené maliny 5 g plátková želatina 8 g plátková želatina 12 ks lesní jahody 40 g smetana 33% 660 g smetana 33% 220 g hořká čokoláda 70% guanaja
Postup Čokoládový řez s lesním ovocem a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Čokoládový řez vypadá pracně, ale pokud se budeme držet receptu, tak se to na 100% povede, jak je na obrázku. Dezert je možné připravovat celoročně, ale nejlépe je to v létě, když na zahradě a v lese všechno zraje. Je pokaždé jiný, záleží na tom, jaké ovoce jsme nasbírali. Jednou sladší, jindy kyselejší
Do kotlíku dáme vejce a cukr a šleháme 4 minuty na nejvyšší rychlost. Jakmile je hmota vyšlehaná, vyndáme kotlík ze stroje. Stěrkou zamícháme do vyšlehané hmoty prosátou mouku s kakaem. Hmotu rozetřeme na 2 kusy pečícího papíru. Těsto rozetřeme paletou na vrstvu tak, abychom po upečení mohli vykrojit upečený piškot
Po rozetření dáme na plech a pečeme v troubě při teplotě 210 °C 8 -10 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout a opatrně otočíme upečenou stranou na stůl a stáhneme pečící papír. Ráfek, do kterého budeme skládat řez, přiložíme na upečené pláty a přitlačíme, abychom je vykrojili
Do rendlíku dáme vodu a cukr. Uvedeme do varu a stáhneme ze sporáku. Necháme vychladit, přidáme griotku a zamícháme
Do větší misky nalijeme vaječný koňak. Plátkovou želatinu dáme do misky s ledovou vodou, aby nabobtnala. Čokoládu vložíme do misky. Misku dáme do rendlíku s vroucí vodou, aby se čokoláda rozpustila. Smetanu vyndáme alespoň 2 hodiny předem, aby zteplala a lépe se s ní pracovalo. Smetanu šleháme metlami pomalu do polotuha tak, aby nebyla tuhá a ani moc tekutá. Želatinu vyždímáme a dáme rozpustit v kastrolu
Do misky, kde je vaječný krém, nalijeme rozpuštěnou želatinu, zamícháme stěrkou a už nemícháme. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu, vyšlehanou smetanu a potom teprve zamícháme. Čokoládový krém připravujeme vždy, když se chystáme skládat řez
Plátkovou želatinu dáme do misky s ledovou vodu, aby nabobtnala. V kastrolu uvedeme do varu vodu se smetanou a cukrem. Přidáme nabobtnalou želatinu a nerozpuštěnou čokoládu a mícháme stěrkou. Pokud se stane, že směs není hladká, promícháme ji ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník
Na plato položíme pečící papír a na něj vložíme ráfek. Do ráfku dáme vypíchnutý piškot, potřeme pomocí štětce sirupem. Navrch přijde polovina čokoládového krému, na krém piškot, opět provlhčíme sirupem a namažeme zbytek čokoládového krému. Vychladíme, na vrch nalijeme vlažný čokoládový lesk. Dezert krájíme, jakmile je lesk tuhý
Maliny vložíme do rendlíku, přidáme cukr, vodu a pomalu vaříme. Po deseti minutách rozmixujeme ponorným mixérem a pomalu povaříme do zhoustnutí. Přecedíme přes jemný cedník do mističky
Měkký tvaroh, cukr moučka a vanilku smícháme v misce. Tvaroh dáme na talíř a rozetřeme paletkou. Ovoce ledabyle poskládáme na talíř a ozdobíme malinovou omáčkou
Čokoládový řez s lesním ovocem a sladkým tvarohem podáváme jako lahodný dezert.