Čokoládový Sacher dort recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 6 ks vejce 180 g máslo 1 lžička rum 1/2 lžičky prášek do pečiva 145 g cukr moučka 150 g cukr krystal 180 g hladká mouka 400 g meruňková marmeláda 150 g smetana ke šlehání 33% 150 g čokoláda 70% 175 g čokoláda 70%
Postup Čokoládový Sacher dort
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si rozdělíme vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy
Bílky prošleháme zhruba půl minuty, poté pokračujeme ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru. Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaneme šlehat
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a zašleháme také změklé máslo. Poté přidáme i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku rumu
Do vyšlehané směsi vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, nakonec vmícháme opatrně i vyšlehaný sníh
Těsto nalijeme do formy na dort či do ráfku založeným pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 180 °C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme 30 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí
Vychladlý korpus prořízneme podélně na dvě části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus. Ohřátou marmeládou potřeme rozkrojený korpus, poté přiklopíme zpět odkrojenou částí a ohřátou marmeládou potřeme dort seshora i ze stran a necháme vychladit
Nakonec rozpustíme čokoládu v horké smetaně, rozmícháme a seshora polijeme dort touto čokoládovou polevou, pracujeme nejlépe na mřížce. Přebytkem čokolády můžeme ještě dort ozdobit
Sacher dort necháme vychladit, nakrájíme na dílky a podáváme.