Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
sůl
1 ks vejce
50 g máslo
1 ks cibule
1 ks celer
2,5 l voda
3 ks mrkev
50 g rýže
1 ks kedlubna
1 ks bobkový list
citronová šťáva
1 svazek petrželová nať
200 g mražený hrášek
6 kuliček celý černý pepř
1 lžička sušený estragon
0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
0,5 lžiček mletá uzená paprika
500 g mleté vepřové plecko
200 ml sladká smetana 33%
2 ks petrželový kořen

Postup přípravy receptu

  1. K mletému masu přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř, mletou uzenou papriku, vejce, propláchlou rýži a prolisovaný česnek. Všechno spolu dobře promícháme a necháme odpočívat, než připravíme ostatní

  2. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky, kořenovou zeleninu na silnější kolečka (mrkev, petržel) nebo na malé kostky (celer, kedlubna). Petrželovou nať posekáme nadrobno a hrášek necháme rozmrazit ve studené vodě

  3. V hrnci na rozehřátém másle opražíme cibuli do sklovita, přidáme všechnu kořenovou zeleninu a za stáleho míchání necháme zeleninu zkaramelizovat. Potom přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkový list, zalijeme studenou vodou (asi 2,5 litru), osolíme, přivedeme do varu, stáhneme plamen na střední a vaříme asi 15 minut

  4. Mezitím z masové hmoty rukama namočenými ve studené vodě vytvarujeme knedlíčky o průměru cca 3 cm, které vložíme do polévky a vaříme asi 30 minut na mírném plameni, přitom okořeníme estragonem. Na závěr přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem, vypneme plamen, přidáme scezený hrášek a už nevaříme, protože hrášek dojde v horké polévce sám

  5. Hotovou polévku necháme chvilku odstát a ochutíme citronovou šťávou, která dodá polévce správný šmrnc a říz. Poté polévku posypeme petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, sytou, silnou, vydatnou a osvěžující polévku, voňavou po česneku, uzené mleté paprice, estragonu a použitém koření s chutí zkaramelizované zeleniny a citronu, nakonec zjemněnou sladkou smetanou a máslem

  6. Čorbu - kyselou smetanovou zeleninovou polévku s masovými knedlíčky a uzenou paprikou podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem nebo čerstvě upečeným pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!