Pain au Chocolat - rolky s kousky čokolády recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
30 g cukr krupice
100 g hořká čokoláda
225 ml vlažná voda
7 g instantní droždí
210 g čerstvé máslo
450 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr krupice, instantní droždí, promícháme, přidáme 1 vejce, 30 g rozpuštěného vychladlého másla, zalijeme částí vlažné vody a za postupného pomalého přidávání zbylé vlažné vody vymícháme hladké pružné nelepivé těsto, které mícháme, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny. Tuhé studené máslo (180 g) rozdělíme na 3 stejné díly a ty potom na malé kostky, které odložíme zatím do chladničky

  2. Těsto dáme na pomoučněnou desku a rozválíme ho na obdélník o velikosti 20 x 50 cm. Na dvě třetiny těsta rozložíme malé kostky z jednoho dílu másla. Prázdnou třetinu těsta přeložíme zleva doprava přes střed a přes to přeložíme třetinu těsta s kostkami másla zprava doleva směrem do středu a okraje těsta stlačíme na obou koncích přejetím válečku

  3. Přeložené těsto otočíme o 90 stupňů a přeložíme třetinu těsta zleva doprava směrem do středu, přes ni přeložíme třetinu těsta zprava doleva směrem do středu. Ve výsledku budeme mít na sobě 9 vrstev těsta. Složené těsto zabalíme do fólie, dáme na talíř a odložíme odpočívat na 30 minut do chladničky

  4. Po této době těsto vybereme z chladničky na desku a už nepodsypáváme moukou, protože nelepí a výborně se s ním pracuje. Těsto rozválíme na obdélník, dvě třetiny těsta opět poklademe malými kostkami másla z druhé části ztuhlého studeného másla a celý postup překládání těsta zopakujeme. Znovu odložíme odpočívat má 30 minut do chladničky. Tento postup zopakujeme celý i s třetí částí ztuhlého studeného másla a zase odložíme na 30 minut odpočívat do chladničky

  5. Těsto vybereme z chladničky, rozválíme a poskládáme už bez přidání másla a odložíme na 30 minut zase odpočívat do chladničky. Celý postup zopakujeme ještě jednou i s odpočíváním těsta - 30 minut v chladničce. Mezitím hořkou čokoládu rozdělíme na malé kostky

  6. Listové těsto vybereme z chladničky, dáme na desku, rozválíme a ostrým nožem rozdělíme na 12 obdélníků. Na konec jednoho obdélníku na užší okraj položíme kostku čokolády, na těsno srolujeme, okraje těsta stlačíme napevno a svrchu balíček zploštíme dlaní

  7. Čokoládou naplněné balíčky uložíme dále od sebe, protože značně zvětší svůj objem, na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout ještě 40 minut. Potom balíčky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 220 °C na funkci ventilátor, na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou a pečeme 12 - 15 minut do zlato-hnědé barvy

  8. Balíčky můžeme naplnit i tyčinkami z čokolády. Jednu tyčinku dáme na užší konec těsta, srolujete do poloviny, přidáte druhou čokoládovou tyčinku a srolujeme až do konce. Další postup je stejný. Případně můžeme použít malé kousky čokolády - asi 1 čajovou lžičku na jeden balíček

  9. Toto mimořádně chutné drobné čokoládou plněné pečivo z francouzské kuchyně koupíte čerstvě upečené běžně v obchodech, supermarketech a pekárnách ve Francii, ale potkáte se s ním i ve Švýcarsku, Belgii či jinde ve světě. Přitom není vůbec žádný problém připravit si ho u vás doma

  10. Pain au Chocolat - rolky s kousky čokolády podáváme horké, kdy je čokoláda uvnitř v tekutém stavu. Jinak je pečivo vláčné i druhý den s měkkou čokoládou uvnitř. Rolky jsou vynikající k dobré kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!