Datlové hvězdičky v čokoládové polevě recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

180 g máslo
1 lžička skořice
1 lžíce citronová šťáva
1 hrst lískové oříšky
150 g sušené datle
240 g špaldová mouka
60 g celozrnná špaldová jemně mletá mouka
2 lžičky kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžička pravá vanilka
100 g datlový sirup
100 g lístkové ořechy
200 g hořká bio čokoláda
30 g kokosový tuk

Postup přípravy receptu

  1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 stupňů cca 10-15 minut - začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tedy spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku

  2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky

  3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. (Můžete ho tam nechat klidně i týden.)

  4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli ohřát v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát síly tak 4-5mm. Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary

  5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se

  6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě. Jinak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte

  7. Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky, nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného)

  8. Zdroj:

  9. BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010

  10. Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!