Datlové hvězdičky v čokoládové polevě recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 180 g máslo 1 lžička skořice 1 lžíce citronová šťáva 1 hrst lískové oříšky 150 g sušené datle 240 g špaldová mouka 60 g celozrnná špaldová jemně mletá mouka 2 lžičky kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička pravá vanilka 100 g datlový sirup 100 g lístkové ořechy 200 g hořká bio čokoláda 30 g kokosový tuk
Postup Datlové hvězdičky v čokoládové polevě
Postup přípravy receptu
-
Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 stupňů cca 10-15 minut - začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tedy spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku
Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky
Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. (Můžete ho tam nechat klidně i týden.)
Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli ohřát v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát síly tak 4-5mm. Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary
Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se
Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě. Jinak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte
Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky, nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného)
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010
Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.