Makový a ořechový závin recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 2 ks vejce 2 lžíce rum 0,1 l mléko 0,1 l mléko 3 dl mléko 3 lžíce cukr moučka 15 dkg cukr moučka 15 dkg cukr moučka 1 balení kvasnice 0,5 kg hladká mouka 1 lžíce citronová šťáva 30 dkg vlašské ořechy 30 dkg mletý mák 1 balení kypřící prášek do pečiva 1 lžíce citronová štáva 1 lžíce citronová štáva
Postup Makový a ořechový závin
Postup přípravy receptu
-
Na kvásek smícháme 0,3 l vlažného mléka, 3 lžíce cukru moučka a kostku kvasnic. Necháme kynout přímo v míse od robota. Až je kvásek trochu zvednutý, tak do kvásku začneme vmíchávat 1 celé vejce, 1 žloutek (bílek necháme na potření před pečením), 2 lžíce oleje a špetku soli
Pak postupně po lžících přidáme 0,5 kg hladké mouky, do které jsme zamíchali prášek do pečiva a lžíci citronové šťávy a vymícháme těsto. Mouka se může přidat tak, aby těsto bylo nelepivé. Těsto necháme kynout cca 1 - 1,5 hodiny
Na ořechovou náplň spaříme 30 dkg mletých ořechů horkým mlékem (cca 0,1 l), které ale přidáváme po lžících, až jsou ořechy vlhké, ne mokré, pak přidáme 2 lžíce rumu, 1 lžíci citronové šťávy a 15 dkg cukru a mícháme, až je náplň hladká
Na makovou náplň spaříme 30 dkg mletého máku horkým mlékem (cca 0,1 l), které ale přidáváme po lžících, až je mák vlhký, ne mokrý, pak přidáme 1 lžíci citronové šťávy a 15 dkg cukru a mícháme, až je náplň hladká
Podle receptu připravíme 4 nohavice - motance. Jedna náplň má být na 2 nohavice. Před pečením se nechá závin asi 20 minut na plechu ještě kynout. Je možné jako variantu udělat motance jen 3 a jen s jednou náplní, aby té náplně nebylo tak moc a záviny nebyly tak syté
Záviny pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, ale musíme hlídat, trouby se mohou lišit
Makový a ořechový závin podáváme jako vláčný moučník k různým příležitostem.