Dobrá a rychlá pórková polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 l voda 1 kostka masox 1 ks středně velký pórek hrst nasekané zelené bylinky podle chuti 1-2 stroužky česnek 1 snítka libeček špetka pepř lžíce bílý jogurt špetka drcený kmín podle potřeby 1 šálek mléko smetana 2-4 lžíce pohankové (ovesné) vločky
Postup Dobrá a rychlá pórková polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Pórek očistíme a nadrobno pokrájíme (zelenou i bílou část, není důvod s ním šetřit).
Do hrnce s vodou pórek vložíme, přidáme drobně pokrájený nebo prolisovaný česnek, pohankové nebo i jiné obilné vločky (lze je s úspěchem kombinovat), masox nebo slepičí či zeleninový vývar, drcený kmín, snítku libečku a necháme asi 15 minut povařit.
Dochutíme solí nebo Vegetou, přidáme také pepř. Na závěr dáme do polévky posekané bylinky (petrželka, pažitka, celerová nať, yzop). Lze vyzkoušet téměř kteroukoliv bylinku, ale s mírou.
Krátce povaříme, vyndáme snítky libečku a můžeme polévku podávat. Místo pórku lze použít i mladou kapustu, případně i obojí zkombinovat.
Pokud by byla polévka příliš hustá, lze ji zředit a zároveň zjemnit mlékem nebo smetanou. Zajímavou chuť dodá pórkové polévce i bílý jogurt - nejlépe Selský, ten ale až na talíři.
U této polévky se fantazii meze nekladou. Bude vždy trochu jiná, ale stále dobrá.