Dobrá a rychlá pórková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 l voda
1 kostka masox
1 ks středně velký pórek
hrst nasekané zelené bylinky
podle chuti
1-2 stroužky česnek
1 snítka libeček
špetka pepř
lžíce bílý jogurt
špetka drcený kmín
podle potřeby
1 šálek mléko
smetana
2-4 lžíce pohankové (ovesné) vločky

Postup přípravy receptu

  1. Pórek očistíme a nadrobno pokrájíme (zelenou i bílou část, není důvod s ním šetřit).

  2. Do hrnce s vodou pórek vložíme, přidáme drobně pokrájený nebo prolisovaný česnek, pohankové nebo i jiné obilné vločky (lze je s úspěchem kombinovat), masox nebo slepičí či zeleninový vývar, drcený kmín, snítku libečku a necháme asi 15 minut povařit.

  3. Dochutíme solí nebo Vegetou, přidáme také pepř. Na závěr dáme do polévky posekané bylinky (petrželka, pažitka, celerová nať, yzop). Lze vyzkoušet téměř kteroukoliv bylinku, ale s mírou.

  4. Krátce povaříme, vyndáme snítky libečku a můžeme polévku podávat. Místo pórku lze použít i mladou kapustu, případně i obojí zkombinovat.

  5. Pokud by byla polévka příliš hustá, lze ji zředit a zároveň zjemnit mlékem nebo smetanou. Zajímavou chuť dodá pórkové polévce i bílý jogurt - nejlépe Selský, ten ale až na talíři.

  6. U této polévky se fantazii meze nekladou. Bude vždy trochu jiná, ale stále dobrá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!